Str. Jupiter nr. 5, Constanta (Piata Grivitei); 0241.555.077 ; 0241.698.358
Str. Constantei nr.123, Cumpana 0723.517.144

BABESIOZA

Babesioza face parte din grupa hemosporidiozelor (piroplasmozelor) –produse de protozoare din subclasa Piroplasmia, ordinul Piroplasmida – boli ce afecteaza in principal elementele figurate sanguine sau limfoide, atat la mamifere, cat si la pasari. Raspandirea parazitilor este conditionata de dinamica gazdelor lor definitive – anume capusele Ixodidae.

In cazul babesiozei, parazitul – din genul Babesia sau Nuttallia, familia Babesiidae – se fixeaza in eritrocitele organismului parazitat, in numar variabil (1-4 paraziti), imbracand diferite forme si aspecte, in functie de specie (piriformi, bigeminati, inelari).

Exista numeroase specii de Babesia care infesteaza diverse specii de animale (cai, caini, pisici, chiar si omul uneori). La caine 2 specii sunt incriminate pentru producerea acestei afectiuni: Babesia canis (de dimansiuni ami mari) si Babesia gibsoni (specia mai mica). Specii noi de Babesia continua sa fie descoperite peste tot in lume.

Cum se produce infectarea?

Boala este transmisa de catre capuse care sunt gazdele intermediare ale parazitului. Capusele elibereaza microorganismele tinere in torentul sangvin al cainelui. Acestea se ataseaza de hematii (globulele rosii) si le invadeaza. Pe o hematie se poate atasa pana la 4 indivizi. In interiorul hematiei organismele se divid in 2 si apoi incep sa secrete enzime toxice care distrug hematia. Microorganismele sunt eliberate din nou in torentul sangvin unde vor ataca alte hematii. Capusele pot consuma aceste globule rosii infestate si pot transmite Babesia la un alt animal. Si astfel ciclul se repeta. O capusa trebuie sa se hraneasca cel putin 2-3 zile pentru a putea elibera Babesia in sangele victimei. Femelele gestante pot transmite parazitului prin intermediul placentei puilor. De asmenea un caine purtator de Babesia prin muscatura va transmite boala si altui semen.

Hematiile infectate sunt atacate de sistemul imunitar, deoarece sunt considerate agenti patogeni din cauza prezentei parazitilor. Astfel se produce o dubla distrugere a hematiilor: auto-imun si produsa de Babesia, care duce la anemie masiva. Majoritatea cainilor aflati in faza acuta necesita transfuzie de sange datorita anemiei severe.


Focarele de infectie in cazul acestei boli sunt animalele infectate, sau cele nediagnosticate, care prezinta infectii latente, si capusele ixodidae, care sunt considerate de fapt rezervorul acestui parazit. Contaminarea – trecerea parazitului de la capusa la animal – se produce in momentul hranirii capuselor infectate, prin saliva inoculata transcutanat.


Semne si simptome

In forma acuta, semnele sunt variate si de intensitate crescuta:
- Letargie (slabiciune)
- Febra
- Mucoase/gingii palide
- Splenomegalie/hepatomegalie (marire in volum a splinei si ficatului)
- Urina inchisa la culoare
- Cresterea ritmului cardiac ( ca masura a organismului sa compenseze anemia)
- Lipsa poftei de mancare

Daca semnele infectiei acute sunt de intensitate moderata si ne-letale, se trece in forma cronica. Animalul aparent sanatos este totusi purtatorul parazitilor si il poate transmite altor caini prin intermediul capuselor.

Diagnostic

Aceasta boala este dificil de diagnosticat. O analiza simpla de sange poate detecta anemia (scaderea numarului de globule rosii) si trombocitopenia ( scaderea trombocitelor). In foarte putine cazuri microrganismele pot fi vazute pe frotiu de sange, sansele sunt mai mari daca sangele este recoltat din capilare (ureche) decat din vasele de sange. Aceasta este o confirmare a infectiei, insa absenta lor de pe frotiu nu inseamna ca animalul este sanatos. Detectarea anticorpilor impotriva Babesiei este o alta analiza de confirmare a infectiei, insa poate da si aceasta rezultate inselatoare. Un caine inca mai poate prezenta acest tip de anticorpi o perioada de timp dupa ce a scapat de boala, deci este sanatos, insa descoperind anticorpii se poate crede ca este inca afectat.

Preventia

In primul rand folosirea antiparazitarelor externe cum ar fi pipetele (Advantix, Frontline, Fypryst etc) cu repetare lunara in sezonul calduros sau a zgarzilor antiparazitare ( Kiltix, Scalibor, Bolfo, etc ) cu schimbarea lor in functie de specificatiile producatorului.

Tratamentul

 Babesioza este o boala mortala daca nu se intervine la timp. Medicul veterinar va va recomanda tratamentul adecvat pentru cainele dumneavoastra.


Nu mai sta pe ganduri

Fa-ti o programare in cabinet pentru a evalua starea de sanatate a animalului tau de companie.