Boala Lyme este o boala cu simptome multiple care este transmisa de capuse la caini. Capusele pot transmite aceasta boala si oamenilor, dar cainii afectati nu pot transmite boala Lyme direct oamenilor sau altor animale. Multi caini expusi la boala Lyme nu prezinta semne de imbolnavire, dar pot fi depistati pozitiv la analize. Exista vaccinuri pentru prevenirea bolii. Pentru tratarea bolii sunt administrate antibiotice, insa boala poate recidiva.
Denumire populara: Boala Lyme
Denumire stiintifica: Borelioza
Prezentare generala: Boala Lyme este cauzata de Borrelia burgdorferi si este transmisa de capusele de caprioara (sau capuse inrudite). Organismul cauzator nu poate supravietui in mediu. Transmiterea se face de la o capusa fixata, de obicei in mai multe ore. In zonele unde boala este comuna, majoritatea cainilor vor fi depistati pozitiv, prin prezenta anticorpilor in sange, insa majoritatea nu vor prezenta semne de imbolnavire, sau boala se poate instala dupa mai multe luni. Cainii care prezinta semne de imbolnavire, pot prezenta numeroase semne clinice, incluzand schiopatura, dureri ale articulatiilor, febra sau stare generala proasta. In cazuri rare, cainii pot dezvolta afectiuni grave, pana la boli fatale ale rinichilor.
Incidenta boala: In zone endemice (zone in care boala este cel mai des intalnita) s-au raportat rezultate pozitive la testele pentru boala Lyme de pana la 75% dintre cainii testati. Se crede ca 5-10% din cainii testati pozitiv vor manifesta vreodata semne clinice ale bolii.
Distributie geografica: Initial s-a considerat ca boala este raspandita numai in America, insa, in ultimii ani, au fost inregistrate din ce in ce mai multe cazuri in intreaga Europa.
Diagnostic diferential: Rani, artrita de alta origine, afectiuni renale de alta origine, afectiuni ale sistemului nervos central de alta origine.
Semnalmente clinice primare: Schiopaturi (diferite membre sunt afectate pe rand), articulatii inflamate, dureroase, stare generala proasta/letargie (inapetenta), limfonoduri marite in volum, febra
Semnalmente clinice secundare: Boli ale rinichilor, afectiuni neurologice