Str. Jupiter nr. 5, Constanta (Piata Grivitei); 0241.555.077 ; 0241.698.358
Str. Constantei nr.123, Cumpana 0723.517.144

PANCREATITA LA CAINI SI PISICI

Ce este pancreasul?
Pancreasul este un organ glandular, care este ascuns sub stomac si duoden, care este prima parte a intestinului subtire.

Pancreasul are doua functii:

1) exocrin - pentru a produce enzimele necesare pentru a digera alimente.

2) endocrine - pentru a produce hormoni, inclusiv insulina, ceea ce facilitează asimilarea şi stocarea de glucoză (zahăr) şi aminoacizi (proteine​​) .

 

PANCREAS

Ce este pancreatita?

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, cauzand scurgerea de enzime digestive prin care literalmente pancreasul începe să "se digere singur". Pancreatita poate fi acuta (brusca) sau cronica.

Ambele forme acute si cronice sunt grave şi pot pune viaţa în pericol, în special sub formă acută.

Care sunt cauzele pancreatitei?
Pentru majoritatea cazurilor, cauza este necunoscuta. Pancreatita poate apărea atât la câini cat şi la pisici, dar este mai frecventa la caini, mai ales sub formă acută. Pisicile mai frecvent au forma cronică, şi poate fi dificil de diagnosticat.

La câini, de vârstă mijlocie obezi la animalele mai în vârstă au o incidenţă mai mare. Deşi cauzele exacte nu sunt cunoscute, exista factori de risc identificabili. Iată câtiva potentiali factori de risc:

Hiperlipidemia (conţinut ridicat de grăsimi în sânge)
Masă mare de grăsime ( hiperlipidemie)
Obezitate (în special la câini)
Boali simultane - adică Cushing, diabet
Alimente contaminate sau apa
Anumite medicamente şi toxine
Infecţii bacteriene sau virale

Care sunt semnele de pancreatita?
Semnele pot varia de la tulburări gastro-intestinale uşoare până la colaps si moarte. Cele mai multe animale prezintă ca simptome:
Vărsături
Nu mananca
Dureri abdominale , aspect ghemuit (mai frecvent la câini)
Febră sau scaderea temperaturii sub-normal
Diaree
Depresie
Deshidratare, cu ochii înfundaţi, gură uscată, şi turgescenta pielii
Aceste simptome nu apar neaparat in pancreatita, pot fi asociate cu boli gastro-intestinale, dar toate sau unele dintre semne pot fi observate la un pacient cu pancreatită.
Pisicile pot fi deosebit de dificil de diagnosticat din cauza simptomelor mai vagi - depresie / letargie si apetit scazut sunt observate cu regularitate, şi semne gastro-intestinale, vărsături, diaree, şi / sau durere sunt văzute intermitent.

Cum este diagnosticat pancreatita?
Medicul veterinar va evalua istoricul animalului de companie (de exemplu: daca mănâncă o mulţime de produse alimentare care în mod normal, nu trebuie consumate- în special alimente grase, etc),
-se efectueaza un examen fizic amanuntit
-teste de sânge pentru a exclude alte boli şi pentru a verifica enzimele pancreatice.
Radiografiile pot fi, de asemenea, efectuate pentru a exclude un organism străin sau a altor boli gastro-intestinale.

Tratamentul pentru pancreatita?
Tratamentul pentru această boală este de susţinere, în sensul că nu există, de obicei, o cale directă de vindecare, dar prin sustinere ii va permite animalului sa se vindece. Se va rehidrata animalul pe cale IV, vor fi administrate calmante pentru gestionarea  durerii, şi se vor aborda orice alte procese de boală (infecţie, diabet, etc), în acest timp permiţând pancreasul sa se vindeca de la sine.

Va fi prescrisa o hrana speciala cu continut scazut de grasimi, continut ridicat de fibre pentru a ajuta la recuperarea animalului de companie şi pentru a preveni viitoare crize de pancreatită.


Nu mai sta pe ganduri

Fa-ti o programare in cabinet pentru a evalua starea de sanatate a animalului tau de companie.