Str. Jupiter nr. 5, Constanta (Piata Grivitei); 0241.555.077 ; 0241.698.358
Str. Constantei nr.123, Cumpana 0723.517.144

PROLAPSUL VAGINAL LA CATEA

Prolapsul vaginal poate apare în general si poate fi observat la femele care nu au fost sterilizate. Se produce în timpul ciclului, la inceput sau dupa terminarea acestuia. Se observa prin prolabarea, cu aspect în formă de gogoaşă.

Există unele rase care sunt mai sensibile la prolaps vaginal decât altele.

Simptomele
Prolapsul vaginal este mai frecvent la câinii tineri, la rasele de talie mare, cum ar fi Labrador, Boxer, Bulldog-ul Englez, Mastiff, Ciobanesc German, şi alte rase mari. Condiţia este cauzată de stimularea estrogenica şi, de obicei, se produce atunci când o femela este pe cale de a intra in călduri sau dupa terminarea acestora.

Simptomele de prolaps vaginal includ o protuberanta de tesut de la nivelul vulvei, durere la urinare, incapacitatea de reproducere, lins in zona vaginala.

Prevenirea
Prevenirea prolapsului vaginal nu este o ştiinţă exactă, singurul lucru care este cunoscut pentru a preveni este acela de a steriliza cainele.

Alte metode de preventie sunt prin utilizarea unui guler sau scutece, deoarece un câine care are tendinta de a se linge, va prezenta mai multe sanse de a dezvolta un prolaps vaginal .

Tratament
Unele dintre tratamentele folosite pentru a ajuta prolapsul vaginal includ un cateter urinar pentru câinii care nu pot urina, tratamentul hormonal, anti-inflamatorii, unguente, şi îndepărtarea chirurgicală a ţesutului.

Un lucru inportant este impiedicarea cainelui sa se linga, deoarece prin lingere poate provoca inflamatii si mai multe traumatisme la nivelul tesutului. Toaletarea zilnica in zona vulvei si aplicare de solutii si unguente duc la o vindecare mai rapida impreuna cu un tratament injectabil adecvat si cu repunerea acestuia pana la retragerea completa.

In unele cazuri prolapsul se poate rezolva de la sine, iar cainele va fi bine, dar sansele ca acesta sa apara la urmatorul ciclu sunt foarte mari.

 

Dr. Gheorghiu Alexandru


Nu mai sta pe ganduri

Fa-ti o programare in cabinet pentru a evalua starea de sanatate a animalului tau de companie.